Saturday, January 15, 2011

kisah teladanRasulullah SAW, dengan para sahabatnya, Abu Bakar RA, Umar RA, dan Utsman RA bertamu ke rumah Ali RA. Dirumah Ali Ra, isterinya Fatimah RHA, puteri Rasulul;ah SAW menghidangkan untuk mereka madu yang diletakkan di dalam sebuah mangkuk yang yang cantik, dan ketika semangkuk madu itu dihidangkan, sehelai rambut telah terilut di dalam mangkuk itu. Baginda Saw kemudian memnita kesemua sahabatnya untuk membuat suatu perbandingan terhadap ketiga benda tersebut(mangkuk yang cantik, madu, dan sehelai rambut.)
Abu Bakar RA berkata: “Iman itu lebih cantik dari mangkuk ini, orang yang beriman itublabih manis dari madu, dan mempertahankan iman itu lebih susah dari meniti sehelai rambut”.
Umar RA berkata “Kerajaan itu lebih cantik dari mangkuk yang cantik ini, seorang raja itu lebih manis dari madu, dan memerintah dengan adil itu lebih sulit dari meniti sehelai rambut”.
Utsman RA berkata, “ilmu itu lebih cantik dari mangkuk yang cantik ini, orang yang menuntut ilmu itu lebih manis dari madu, dan beramal dengan ilmu yang dimiliki itu lebig sulit dari meniti sehelai rambut.”  
Ali RA berkata: “tamu itu lebih cantik dari mangkuk yang cantik ini, menjamu tetamu itu lebih mulia dari madu, dan membuat tetamu senang sampai kembali pulang kerumah adalah lebih sulit dari meniti sehelai rambut.”
Fatimah RHA berkata: “seorang wanita itu cantik dari sebuah mangkuk yang cantik, wanita yang berpurdah itu lebih manis dari madu, dan mendapatkan seorang wanita yang tidak pernah orang lai melihatnya kecuali muhrimnya adalah lebih sukar dari meniti sehelai rambut.
Rasulullah SAW bersabda: “ seorang yang mendapat taufiq untuk beramal adalah lebih cantik dari mangkuk ini, beramal dengan amal yang baik itu lebih manis dari madu, dan berbuat amal dengan ikhlas adalah lebih sulit dari meniti sehelai rambut.
Malaikat Jibril AS berkata: “menegakkan tiang-tiang agama itu adalah lebih cantik dari  mangkuk yang cantik, menyerah diri,harta,dan waktu untuk usaha agama adalah lebih manis dari madu, dan mempertahankan usaha agama sampai akhir hayat lebih sukar dari meniti sehelai rambut.
Allah SWT berfirman “ syurga-Ku itu lebih cantik dari mangkuk yang cantik itu, nikmat syurga-Ku itu lebih manis dari madu, dan jalan menuju syurga-Ku adalah lebih sulit dari meniti sehelai rambut.”

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...